کسی که میخواهد کودکی را به فرزندی بگیرد، اولین مسئلهاش این است که آیا شرایط لازم را دارد. قانون «حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست»، در سالهای اخیر تغییراتی را در شرایط فرزندپذیری داده است، از جمله این که امکان فرزندپذیری خانوادههای دارای فرزند را نیز ممکن میکند.
اگر متاهل هستید و فرزندی ندارید
- دستکم پنج سال از ازدواج شما گذشته باشد و فرزندی نداشته باشید. اگر کمتر از پنج سال است که ازدوج کردهاید، باید گواهی پزشکی مبنی بر عدم امکان باروری ارایه بدهید.
- سن یکی از همسران، بالای ۳۰ سال باشد. اگر گواهی پزشکی مبنی بر عدم امکان باروری داشته باشید، در سن کمتر از ۳۰ سال هم میتوانید، درخواست فرزندپذیری بکنید.
- هیج کدامتان محکومیت کیفری نداشته باشید.
- معتاد به الکل و مواد مخدر نباشید.
- بیماری واگیر بدون علاج نداشته باشید.
- توان مالی کافی برای سرپرستی یک کودک را داشته باشید.
- صلاحبت اخلاقی لازم را برای نگهداری کودک داشته باشید.
- درخواستی مشترک برای فرزندپذیری تنظیم کنید.
اگر متاهل هستید و فرزندی دارید
زن و شوهر دارای فرزند هم میتوانند درخواست سرپرستی کودکی را بدهند. طبق قانون اولویت به ترتیب با زن و شوهر فاقد فرزند، زنان مجرد و زن و شوهر دارای فرزند است. شرایطی که باید داشته باشند شبیه زنوشوهر بدون فرزند است.
اگر زنی مجرد هستید
تمام شرایط افراد متاهل را داشته باشید، جز این که چون متاهل نیستید، لازم نیست از ازدواجتان پنج سال گذشته باشد. زنان مجرد فقط میتوانند دختران را به فرزندی بگیرند.
آیا زنان مطلقه نیز میتوانند کودکی را به فرزندی بگیرند؟ بله. قانون به زنان بدون شوهر اشاره دارد و نگفته است کهمطلقا ازدواج نکرده باشند.
اگز فرزندی گرفتید و بعد ازدواج کردید، فرزند را از شما میگیرند؟ چنین اتفاقی نمیافتد. اما همسر آیندهتان باید سرپرستی کودک را به صورت کتبی بپذیرد. و صلاحیت وی در دادگاه مطابق قانون تایید شود.
اگر مردی مجرد هستید
عطای فرزند گرفتن را به لقایش ببخشید. قانون اجازه سرپرستی کودکان را به مرد مجرد نمیدهد.